SANAYİDE SGK PRİM DESTEĞİ VE VERGİ İNDİRİM DESTEĞİ

İş dünyasının en önemli konularından biri, asgari ücret meselesidir. Ak Parti hükümetleri icraat olarak meslek kodları tanımlaması ile bunu kökten çözmüştür. Ancak, uygulamadığımız için bu tartışma her yıl hem işçilerimizin hem de işverenlerimizin kafasını karıştırmaktadır.

2012 yılında tasarı olarak meclise getirmiş olduğumuz meslek kodları ve meslek tarife uygulamasını 2016 yılında yasallaşmıştır. Bugünün ve geleceğin İhtiyaçlarına yönelik olarak mesleklerde meslek kodları 6391 adet olarak güncellenmiş ve ücret tarifesi getirilmiştir. Bu tarifeye göre vasıfsız eleman ve asgari ücret kavramı otomatik olarak ortadan kaldırılmıştır. Buna mukabil MYK (Mesleki Yeterlilik Kurumu) kurulmuştur. Bu kurum her mesleğin eğitimini vererek ayrıca bunu belgelendirmektedir.

Yönetim Kurulu Başkanı olduğum, (ASKANDER) ‘Anadolu Sanayicilerini Kalkındırma ve Geliştirme Derneği’ olarak sanayicilerle yaptığım görüşmelerde sanayide çoğu işveren asgari ücret ile eleman çalıştırmamaktadır. İşveren çalışan elemanının bildirimini asgari ücret üzerinden göstermektedir. İşveren işçinin maaşının asgari ücret kısmını bankadan, kalan kısmını ise elden ödemektedir. Buda kayıt dışı bir ekonomi oluşumuna sebebiyet vermektedir. Bunu düzeltmenin tek yolu işveren ve işçi açısından %50 SGK prim desteği verilmesi ve çalışanların aldıkları maaş üzerinden bildirimlerinin yapılması ile kayıt dışını ortadan kaldırmak mümkün olacaktır.

Bir başka dikkat çekici konu ise kurumlar vergisidir. %22’ den başlayan ve %45’ e kadar varan kurumlar vergisi oranları, yüksek bir vergi oranı oluşturmaktadır. Bu uygulama işvereni yani yatırımcıyı özelliklede sanayiciyi vergi ödentisinden uzaklaştırıp parasını işine yatırmaktan ziyade daire, araba, arsa gibi yatırımlara yönlendirmektedir. Bu yönelim sanayicinin işini büyütmesine ve daha fazla istihdam yapmasına engel oluyor.

Oysaki firmalara nakdi destek vermekten ziyade %50 kurumlar vergisi desteği ve buna benzer destekler vererek şirket ömürlerini uzatmalıyız. Çünkü çok tartışılan ülkemizdeki şirket ömürlerinin kısalığı ve firmaların kurumsal kimliğinin olmayışıdır. %50 kurumlar vergisi desteği kuşaklara aktarılan şirketler oluşumunu arttırır ve uluslararası arenada kurumsal kimliği olan firmalarımız yarışır.

İlgili yazı PDF dosyası için tıklayın.